Ikea Floalt + Philips Hue kokemuksia

Internetin syövereistä löytyy viestejä, joissa kerrotaan, että Ikean älyvaloja ( Trådfri / Floalt) voi kontrolloida Philips Hue Bridgen kautta. Samoissa viesteissä varoitellaan, että kaikki ei suju yhtä jouhevasti kuin aidoilla Philips Hue valoilla. Eivät olleet väärässä kummassakaan pointissa 🙂

Ensimmäisen Floalt valon käyttöönotto

Koska Philips Hue -mallistosta ei löydy plafondi-tyyppisiä valaisimia järkevään hintaan, päätin ostaa huomattavasti halvemman 30×30 cm Floalt LED-paneelin testiin ja asensin sen vaatehuoneen kattoon.

Laitteen kiinnittäminen kattoon

Kuten monessa muussa Ikea-tuotteessa suunnittelu on mennyt ulkonäkö ja hinta edellä ja asentaminen vaatii enemmän ponnistuksia kuin paremmin suunnitelluissa ( ja kalliimmissa tuotteissa).

Paremmin suunnitelluissa valaisimissa kiinnityspisteet ovat yhteensopivia katossa olevien valaisinpistorasioiden kanssa.

  • Poista valaisinpistorasian suojakansi avaamalla 2-3 ruuvia
  • Ruuvaa valaisin kiinni näillä samoilla ruuveilla
  • Kesto tyypillisesti maksimissaan muutama minuutti
  • Ei porailua tai uusia reikiä

Ikea Floalt koostuu kahdesta pääosasta: itse Led-paneelista ja kattoon ruuveilla (4-8 kpl) kiinnitettävästä metallikehikosta, johon LED-paneeli kiinnitetään kolmen ”metallikynnen” ja lukitusruuvin yhdistelmällä.

Tämä kiinnitysmekanismi aiheuttaa muutaman haasteen:

  • Jos valaisimen haluaa myöhemmin poistaa tai vaihtaa muun malliseen, jää kattoon/seinään rumat ruuvin reiät
  • Riipuen kattomateriaalista ja asennuspaikasta on 4-8 ruuvin kiinnittäminen ärsyttävää puuhastelua ja vaatii mahdollisesti porausta ja proppuja
  • Mitä enemmän joutuu porailemaan reikiä tai ruuvailemaan ruuveja, sitä suurempi todennäköisyys että vetää ruuvi kiinni valaisinpistorasiaan tulevaan sähköjohtoon
  • Kolme ”metallikynttä” pitää asemoida täsmälleen oikein, jotta lukitusruuvin saa kiinni. Kynnet ovat ohutta metallia, joka taipuu helposti väärään asentoon ja tämän jälkeen lukitusruuvia ei saa paikalleen.

Näistä haasteista huolimatta sain ensimmäisen Floaltin kattoon ja sähköihin alle 10 minuutissa. Ensikertalaisen tuurilla meni liiankin helposti…

Floaltin parittaminen Philips Hue Bridgen kanssa

Tuuri jatkui myös parittamisen kanssa. En muista tarkkaan miksi päätin yrittää paritusta ilman, että olisin resetoinut Floaltin tehdasasetuksiin.

Anyway: Floalt päälle valokatkaisimesta ja Philips Hue appista uusien lamppujen etsintä päälle. Vaikka lamppu oli jo katossa noin 7 metrin päässä Hue Bridgestä, löysi appi lampun ongelmitta.

Taas ehkä liiankin helppoa ja ihmettelin internetin narisijoita, kaiken maailman kädettäjiä sitä löytyykin.

Oh boy, how wrong I was 🙂

Ikea Floaltin ohjaaminen Philipsin liikesensorilla

Seuraavaksi vaatehuoneen kattoon Philipsin liikesensori.

Hue Appista asetukset kuntoon:

  • Kun havaitaan liikettä, laita valo päälle ”consentrate” reseptillä
  • Kun ei ole havaittu liikettä esim minuuttiin, laita valo pois päältä
  • Lisäksi laitoin erilaisen reseptin välille klo 23:00-06:00, laita valo päälle ”consentrate” reseptillä, jonka kirkkaus on vain 70% täydestä kirkkaudesta

Teippasin myös perinteisen valokatkaisimen sähköteipillä pysyvästi ”päällä” -asentoon, jotta ei tule vahingossa käännettyä valoa kokonaan pois sähköistä. Ilman sähköjä lamppu tietenkään syty liikesensorin ohjaamana. Olisi kätevää, jos jotain löytyisi valokatkaisimen päälle napsautettava peitinlevy, jonka saisi tarvittaessa helposti irti. Esim tilanteessa, jossa liikesensorista on hyytynyt patteri ja haluaa valot päälle katkaisinta käyttäen.

Hyvä puoli Ikea lampuissa on, että by default ne palautuvat edelliseen värilämpötilaan, jos lampun sammuttaa ja sytyttää perinteisestä katkaisimesta.  Tehdasasetuksilla Philipsin lamput toimivat toisin ja palautuvat  perinteistä hehkulamppua vastaavaan lämpimään keltaiseen valoon, päivittämällä lampun firmwaren saa lampun toiminnan sähkökatkon (tai perinteisen katkaisimen käytön) jälkeen asetettua Philips Hue appista samanlaiseksi kuin Ikea lampuissa, eli palaudutaan viimeiseen reseptiin tai värilämpötila asetukseen.

Ikea Float + Ikea/Philips langaton katkaisin

Ikean oman langattoman katkaisimen saa paritettua Philpsin bridgeen

  • Resetoi katkaisin painamalla neljä kertaa katkaisimen paritus näppäintä
  • Punainen valo välähtää katkaisimessa
  • Paina paritusnappi pohjaan
  • Vie katkaisin muutaman sentin päähän Philips Hue Bridgestä
  • Etsi Hue appista lisälaitteita
  • Kun katkaisin on löytynyt vaihtuu katkaisimen status valo, muistaakseni vihreäksi
  • Katkaisinta ei löydy appin inventaariosta, mutta appi rekisteröi katkaisimen nappien painallukset ja Ikean katkaisimen käyttö ei sekoita Philips Huen toimintaa

Seuraavaksi katkaisimen parittaminen Ikea Floalt lampun kanssa

  • Pidä katkaisimen paritusnappi pohjassa
  • Vie katkaisin muutaman sentin päähän Ikea Floalt lampusta
  • Kun paritus onnistuu, lamppu välähtää

Tämän jälkeen lamppua voi kontrolloida katkaisimella tai liikesensorilla.

Valitettavasti yhteistyö toimii vaihtelevasti. Itsellä oli haaveena, että liikesensori sammuttaisi valon aina tietyn ajan kuluttua huolimatta siitä, oliko valo laitettu päälle katkaisimesta tai liikesensorin toimesta. Välillä toimi näin ja välillä näytti siltä, että langattoman katkaisimen käyttö lampun sytyttämiseen disabloi liikesensorin toiminnan ja valot jäävät päälle kunnes ne sammutti langattomasta katkaisimesta.

Kokeilin setuppia myös aidolla Philipsin langattomalla katkaisimella, mutta toiminta oli yhtä epäluotettavaa.

Pitää tutkia, josko joku kolmannen osapuolen Hue app osaisi käskyttää liikesensori+langaton katkaisin yhdistelmää haluamallani tavalla. Siihen asti olen poistanut langattomat katkaisimet liikesensorin kontrolloimista valoista.

Värilämpötila Ikea Floalt vs Philips HUe

Ikea Floalt valon default värilämpötila on noin 2200 Kelvinä (K), eli lämmin kellertävä valo. Värilämpötilaa voi säätää välillä 2200-4000 K, joko

  • käyttäen Ikean Trådfri gateway -laitetta, tai
  • parittamalla valon mukana tullut Ikean langaton katkaisin valon kanssa, jonka jälkeen katkaisimen napeilla voi vaihtaa värilämpötilaa, muutaman esiasetetun tilan välillä, tai
  • Jos lamppu on paritettu Hue Bridgeen, jollain Hue yhteensopivalla appilla ( Esim Philips Hue tai iConnectHue appeilla)

Aidoissa Philips Hue White Ambiance lampuissa värilämpötilan skaala on laajempi yltäen 6500 K asti. Käyttämissäni appeissa ei voi valita värilämpötilaa absoluuttisilla Kelvin arvoilla, sen sijaan käytetään erilaisia slider-kontrolleja tai valmiita valoteseptejä. Yleensä käytän Philips Hue appista löytyvää kylmempää valkoista valoa tuottavaa ”Consentrate” reseptiä. Internetin tietojen mukaan tämä vastaa noin 4300 K värilämpötilaa.

Ikea Floaltin pystyy käskyttämään käyttämään tätä reseptiä, mutta todellisuudessa värilämpötila on vain 4000K, eli valo on hieman kellertävämpi kuin samalla reseptillä toimiva aito Philips Hue lamppu. Ero on aika pieni, eikä sitä välttämättä huomaa, ellei valot ole aivan vierekkäin.

Ero tulee paremmin esiin, jos käyttää ”Energize” reseptiä, jolloin aidon Hue lampun värilämpötila on noin 6500 K, mutta Ikea Floalt pysyy maksimissaan, eli noin 4000 K värilämpötilassa.

2 x Ikea Floalt portaikkoon aka stairway to hell

Ensimmäisen Float lampun suhteellisen kivuttomasta asennuksesta johtuen päätin ostaa useamman Floalt lampun ja ripotella niitä ympäri taloa.

Seuraava asennuskohteeksi valikoitui yläkertaan johtava portaikko, johon tuli 2 kpl Floalt lamppuja.

Tästä eteenpäin oli riemunkiljahdukset vähissä… Suusta pääsi useampi ärräpää ja kahden lampun asentamiseen tuhrautui useampi tunti…

Ikea Floalt lampun asentaminen portaikon vinoon kattoon

Ensimmäinen haaste oli lamppujen suunniteltu sijoituspaikka: vino katto noin 2,7 metrin korkeudessa.

Tavallisilla tikkailla ei tehnyt mitään, niitä ei yksinkertaisesti saanut aseteltua siten, että olisi uskaltanut mennä niiden varassa katon rajaan keikkumaan. Jos yritti laittaa tikkaat portaikkoon A:n muodossa, tuli toinen sivu niin korkealle, että toinen sivu oli negatiivisessa kulmassa ja ei ollut mitään jakoa selvitä hengissä katon rajaan asti. Tikkaiden käyttäminen sivuttain ei myöskään tullut kyseeseen koska portaiden askelmat olivat liian kapeat.

Onneksi autotallista löytyi neliosaiset niveltikkaat, jotka sai monen yrityksen ja erehdyksen jälkeen taivuteltua asentoon, jolla sai suhteelisen stabiilin alustan, josta ei ollut kattoon kuin hieman alle 2 metriä. Kolme nivelväliä suoraksi ja viimeinen väli noin 60 asteen kulmaan. Pidempi osuus mahdollisimman lähelle vaakasuoraa asentoa ja viimeisimmän osuuden huolellinen asettelu portaiden askelmaa vasten. Rouva vastapainoksi yläpäähän, ettei tikkaat pääsisi kippamaan tai valumaan alas portaita.

Vaakatason puolien päällä keikkuminen oli hieman arveluttavaa touhua. Jos tekisin uudestaan, niin ehkä kiinnittäisin levyn puolien päälle/väliin, jotta ei vahingossa astu puolien väliin ja katkaise vahintään jalkaansa tai pahimmillaan niskojaan.

Seuraavaksi virrat pois sulakkeesta ja vanhan lampu purku. Vaikka lamppu ei ollut kuin muutamalla ruuvilla kiinni, niin hommassa paloi aikaa ja tuli hiki. Osittain fyysisten ponnistelujen seurauksena, mutta suurimmalta osalta kuumottavan työskentelyasennon takia.

Floaltin metallikehyksen kiinnittäminen vinoon kattoon

Tästähän se varsinainen riemu repesi irti.

Koska lamppu on neliön muotoinen, pitää se asetella huolellisesti ettei se jää vinoon suhteessa katon paneelien saumojen kanssa.

Tässä vaiheessa toivoin olevani mustekala, kaksi kättä (ja black-and-decker) ei oikein tuntunut riittävän. Toisella kädellä sain pidettyä kehyksen katossa  ja toisella kädellä operoitua ruuvinväännintä, mutta ruuvin paikalleen pitämiseen ei ollut enää kolmatta kättä. Saman tien pystyi  unohtamaan kehyksen suoran ruuvaamisen kattoon.

  • Seuraavaksi käteen tussi, kehys toiseen ja merkkaamaan ruuveille kiinnityspisteitä
  • Kehys lepäämään lattialle
  • Pidemmillä ruuveilla pienet aloitusreijät varsinaisille lyhyemmille kiinnitysruuveille
  • Kehys käteen ja kattoon
  • Rouva pitelemään harjan varrella kehystä katossa
  • Minä ruuvailemaan kehystä kattoon, lyhyt ruuvi käsipelillä valmiseen reikään ja kiristys ruuvinvääntimellä

Floaltin johtojen ährääminen kiinni

Yksi Float lampun suunnittelun kukkasista on johtojen kiinnitykseen käytettävän ”sokeripalan” kotelointi omaan koteloonsa. Ymmärän osittain pointin, näin saadaan johtoihin parempi vedonpoisto, ominaisuus mille tuli kyllä käyttöä myöhemmin. Mutta ei helpottanut asennusta, että kotelo on kiinni kahdella ruuvilla ja niiden reikä on niin löysä, että ruuvi putoaa reijästä helposti. Katon rajassa ährätessä ruuvit kimpolivat portaita pitkin alakertaan muutamaan otteeseen ennenkuin kotelo oli kiinni.

Float kiinni metallikehikkoon

Seuraavaksi asennusoperaation ”riemukkain” osuus: taistelu kolmen metallikynnen ja lukitusruuvin kanssa. Vinosta asennusympäristöstä johtuen onnistuin heti lähtöön taivuttamaan metallikynnet siten, että lukitusruuvi ei osunut omaan reikäänsä. Katon rajassa tuli vietettyä hetki jos toinenkin, mutta ei onnistunut, ei sitten millään. Pariin kertaan tuli myös testattua sokeripalan vedonpoiston tehokkuus, kun lamppu putosi roikkumaan johtonsa varassa.

Ei myöskään helpottanut, että lampun kattoon asettelun jälkeen lukitusruuvin reikä päätyi noin 3 cm päässä katosta ja käytännössä ei nähnyt milloin reikä oli kohdallaan. Piti edetä käsikopelolla. Lopulta paloi käämi ja kaivoin laatikosta toisen Floalt lampun ja kuivaharjoittelin pöydällä asennusta. Samalla totesin, että alkuperäisestä valosta oli metallikynnet niin vinksin vonksin, että siirsin tämän lampun käytön helpompaan asennuskohteeseen. Lopulta tooodella pitkän säätämisen jälkeen sain lukitusruuvin paikalleen.

Jihuu 50% valoista saatu kiinni kattoon. Tässä vaiheessa oli puhti puserosta niin vähissä, että päätin jatkaa asentamista seuraavana päivänä.

Toinen Floalt kiinni metallikehikkoon ja kattoon

Huolimatta edellisen päivän harjoituksista ja jyrkästä oppimiskäyrästä, otti toinenkin valo lähes 30 minuuttia ennen kuin sain lukitusruuvin kiinni. Tässä vaiheessa projektiin ryhtyminen kadutti jo aika lailla, mutta lisää ”iloa” oli edessä…

Katossa olevien Floalt valojen paritus Philips Hue Bridgeen

Jostain syystä olin katsonut tällä kertaa paremmaksi resetoida lamput ennen paritusta. BIG MISTAKE!!!

Ikäväkseni havaitsin, että Floalt valoissa näyttää olevan kaksi tehdasasetusta, toinen jossa se tulee kaupasta ja toinen johon pääsee resetoimalla valot. Valojen resetointi tapahtuu sytyttämällä valot kuusi kertaa valokatkaisinta rämpyttämällä, onnistuneen resetoinnin merkiksi valo räpsähtää ja se on teoriassa valmis paritusta varten.

”Kauppa” -tehdasasetuksella paritus onnistuu vaikka Philips Hue Bridge ei ole aivan vieressä. Valitettavasti ”Reset” -tehdasasetus toimii toisin ja lukuisista resetoinneista ja paritusyrityksistä huolimatta paritus ei onnistunut.

Eikun seikkailemaan Internetin ihmeelliseen maailmaan ja etsimään ohjeita. Vanhemmissa Philips Hue appeissa on ilmeisesti ollut erilaisia vaihtoehtoja valojen parittamiseen, muun muassa

  • Normaali paritus
  • Paritus sarjanumerolla
  • Paritus ”Touchlink” toiminnallisuudella
    • Viedään lamppu muutaman sentin päähän Philips Hue Bridgestä ja aloitetaan paritus

Valitettavasti näitä valikoita ei enää löydy nykyisestä Philips Hue appista, mutta onneksi ”touchlink” -toiminnallisuus  löytyy kolmannen osapuolen iConnectHue appista.

Koska lamppujen kiinnitys vinoon kattoon oli ollut lähes kuolemaa halveksuva operaatio, en todellakaan alkanut irroittamaan niitä katosta ”touchlink” -paritusta varten. Jos Mooses ei tule vuoren luokse, siirretään vuori Mooseksen luokse.

  • Philips Hue Bridge irti reitittimestä
  • Laatikosta 10m ethernet-kaapeli ja pitkä jatkojohto.
  • Nämä nippuun 
  • Tikkaiden nokkaan keikkumaan
  • Toisessa kädessä Philips Hue Bridge
  • ja toisessa Iphone, jossa iConnectHue appi valmiina ”touchlink”- paritukseen
  • Philips Hue kiinni Floalt-lamppuu ja paritus käyntiin
  • Suureksi hämmästykseni Floalt räpsäytti valoja onnistuneen parituksen merkiksi
  • Sama operaatio toiselle Floalt-lampulle
  • Lamppujen värilämpötilaksi ”consentrate”
  • Valojen operointi perinteisillä katkaisimilla
  • Harkitsin myös liiketunnistimien käyttöä, mutta koirien öinen liikuskelu voisi aiheuttaa turhaa valojen räpsymistä
  • Homma paketissa, vihdoin…

Loppujen Ikea Floalt valojen asennus

Ennen loppujen valojen asennusta ajattelin kokeilla, joska valoihin saisi uudemman firmwaren, joka toimisi paremmin yhteen Hue Bridgen kanssa. Ikeasta kouraan Trådfri gateway/bridge, jolla pystyy päivittämään Ikea älyvalojen firmikset. Laite tulille ja käyttämättömän Floalt valon paritus. Valitettavasti Floaltille ei löytynyt uudempia firmiksia.

Loput valot asensin hieman eri järjestyksessä.

  • Sähköjohto kiinni Float valon sokeripalaan
  • Sähköjohto kiinni katkaisimella varustettuun jatkojohtoon
  • Lampun resetointi räpsyttelemällä virtoja kuusi kertaa
  • Lamppu kiinni Philips Hue Bridgeen
  • Paritus iConnectHue appin ”touchlink”-ominaisuudella
  • Värilampötila kohdalleen
  • Valot kiinni seinään/kattoon
  • Paikasta riippuen operointi joko liiketunnistimella tai perinteisellä katkaisimella

Summa – summarum

Olihan harjoitus. Jos vaihtoehtona löytyy aito Philips Hue lamppu, niin ehkä kannattaa jatkossa suosia niitä ja käyttää lampun runkona malleja, jotka saa kiinni suoraan valaisinpistorasiaan.

Kuvat asennuksen eri vaiheista olisi varmaan kiva, mutta en todellakaan ala availemaan Float lamppuja, ellei ole aivan pakko.

Seuraava seikkailu

Hue huuman alkupöhinöissä ostin myös Philips Hue LED-nauhan, joka oli tarkoitus laittaa keittiön kaapin alapintaan antamaan valoa keittiötasoille. Tämäkään homma ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan.

  • Philipsin LED-nauhan voi katkaista vain 33 cm välein. Yllättäen tämä mitta on täysin epäyhteensopiva omien keittiökaappien mittojen kanssa
  • Lisäksi LED-nauhan mukana tuleva virtalähde/kontrollilaite on alimitoitettu ja pitää ärsyttävää sirinää, jos valoja käyttää täydellä teholla

Näin ollen Philipsin LED-nauha päätyi tv-tason takaseinälle ja käytän sitä maksimissaan 70% kirkkaudella ja vain TV:n ollessa päällä, jolloin sirinä ei kuulu niin selkeästi.

Keittiön kaappehin tilasin Alibabsta Gledopton RGB+CCT kontrollerin ja Led-nauhan sopivilla kilkkeillä varustettuna. Huhujen mukaan tämän LED-nauhan saa Philips Huen ohjauksen piiriin, huomattavasti pienemmillä kustannuksilla. En epäile yhtään, etteikö tähänkin ratkaisuun sisältyisi jotain haasteita, niistä seuraavassa postauksessa, kunhan China post saa toimitettua tavarat perille….

 

3 thoughts on “Ikea Floalt + Philips Hue kokemuksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s