Ismartgate – ajoportin etäohjaus – vuosi käytössä

Tilannekatsaus ajoportin etäkäytöstä Ismartgate tuotteella.

Ajoportti – Ismartgate Lite kit for Gate

Vuosi ajoportin Ismartgaten kanssa on aiheuttanut hieman enemmän päänvaivaa kuin autotallin ovien ohjaus.

Välillä tulee Apple ”Homekit”:n kautta tulee virheellisiä ilmoituksia ajoportin avautumisen/sulkeutumisen osalta.

Välillä portti ei mene kiinni tai aukea

Turhat hälytykset ajoportin aukeamisesta/sulkeutumisesta

Olen liittänyt Ismartgaten osaksi ”Apple Homekit”:iä ja ottanut käyttöön ”Ilmoitukset” portin statuksen osalta.

Vaikka portti on metallikehikkoisena suhteellisen painava ja liikkuu hammasratastetulla kiskolla, niin siitä huolimatta kovalla tuulella portti pääse heilumaan sivusuunnassa jonkin verran. Juuri tarpeeksi, että portin liikesensori tulkitsee, että portti on joko auennut tai sulkeutunut. Käytännössä tämä ilmenee kahtena perättäisenä ilmoituksena ”Apple Homekit”:n kautta, ensin tulee ilmoitus, että portti on auennut ja heti perään tulee ilmoitus, että portti on sulkeutunut.

Sinänsä virheelliset ilmoitukset ovat pieni asia, mutta muutaman kerran on tullut sydämen tykytyksiä ja kiire katsomaan porttia ikkunasta, kun koirat ovat olleet vapaana pihalla. Koirat ilomielin karkaisivat avoimesta portista. Pihaa siis ympäröi kauttaaltaan 1,5 korkea aita, joka on tähän mennessä onnistuneesti pitänyt koirat pihassa.

Portin liikesensorin siirto

Alunperin asensin liikesensorin Ismargaten ohjeiden mukaan vastakkaiseen tolppaan kuin missä itse portin avausmekanismi on. Valitettavasti tämä tarkoittaa, että itse sensori on tukevasti kiinni portin tolpassa, mutta sensorin vastakappale (magneetti) on noin nelimetrisen varren (itse portti) päässä. Tällöin pienetkin portin heilahdukset kertautuvat isommiksi ja sensorin vastakappale pääsee liikkumaan liikaa suhteessa itse sensoriin. Jos heilahdus on liian iso ja vastakappale liikahtaa liaan kauas, Ismartgate tulkitsee portin auenneen. Seuraavalla heilahduksella vastakappale taas siirtyy lähemmäs sensoria ja Ismartgate tulkitsee portin menneen kiinni.

Kuva: Portin liikesensorin alkuperäinen asennuspaikka

Vähentääkseni virheellisten status raporttien määrää, siirsin liikesensorin toiselle puolelle porttia, suunnilleen samaan kohtaan kuin portin liikuttelumekanismin moottori. Moottori on tavallaan ”pivot” piste, minkä varassa portti heiluu tuulen mukana. Mitä kauempana ”pivot” pisteestä liikesensori on, sitä isompi portin heilunnan aiheuttama liike on liikesensorin kohdalla, mitä lähempänä, sitä pienempi portin heilunnan aiheuttama liike on liikesensorin kohdalla.

Liikesensorin siirtämisestä portin toiselle puolelle on nyt noin kuukausi ja ei ole tullut yhtäkään virheellistä ilmoitusta portin aukeamisesta tai sulkeutumisesta.

Ismartgaten supportin mukaan vaihtoehto liikesensorin siirtämiselle on käyttää langallista liikesensoria, jossa sekä itse sensori, että vastakappaleessa oleva magneetti ovat isompia ja näin ollen vähemmän herkkiä tuulelle. Tämä vaihtoehto toki vaatii Ismartgate for Gate Pro-version käyttöä. Käyttämäni ”lite”-versio ei tue langallisia sensoreita.

Liikesensorin asentaminen portin toiselle puolelle oli hieman hankalampaa, koska liikesensori pitää asettaa portin ja aidan väliin. Koska liikesensori tulee portin liikeradan sisälle ei porttia saa liikuteltua pois tieltä asennuksen aikana. Kun liikesensori asennetaan Ismartgaten ohjeiden mukaan on se portin liikeradan päässä ja portin pystyy siirtämään pois tieltä asennuksen aikana.

Kuva: Portin liikesensorin uusi asennuspaikka

 • Itse liikesensori on kiinni aidassa
  • liikesensorin ja vastakappaleen välissä ei saa olla kovin isoa rakoa, 20 mm?
  • joten jouduin laittamaan puupalikoita liikesensorin ja aidan väliin
  • Pattereiden vaihtoa varten liikesensorin joutuu irroittamaan aidasta
 • Liikesensorin vastakappale (magneetti) on kiinni itse portissa
 • Puiseen aitaan asennus oli suhtkoht helppo, kun pystyin ruuvamaan liikesensorin kiinni aidan ulkopuolelta
 • Paksumpien aitojen tai muusta materiaalista tehtyjen (esim kivi) aitojen kanssa liikesensorin asentaminen aidan ja portin väliin voi olla hankalampi operaatio, kun portti on tiellä, eikä pääse ruuvaamaan sensoria kiinni aitaan.
 • Kun portti on kiinni, havaitsee liikesensori vastakappalleen
 • Kun portti avautuu, liikkuu vastakappale poispäin liikesensorista, jolloin liikesensori ei enää havaitse vastakappaleen magneettia ja tulkitsee portin avautuneen.

Maahan upotettu avauslooppi on turhan herkkä

Avauslooppi ei ole Ismartgaten ominaisuus, mutta mainitsempa tämän nyt kuitenkin tässä yhteydessä. Portin oman kontrollerin mukana tuli maahan kaivettava avauslooppi. Kun loopin päälle ajaa autolla, havaitsee looppi ilmeisesti magnetismiin perustuen metallia ja lähettää portin kontrollerille signaalin avata portti.

Looppi on todella herkkä havaitsemaan pieniäkin määriä metallia.

 • Postitädin kantama 34″ näyttö sisältää tarpeeksi metallia, jotta portti avautuu
 • Oksasakset sisältää tarpeeksi metallia, jotta portti avautuu
 • Kottikärryt sisältää tarpeeksi metallia, jotta portti avautuu
 • Pitänee tutkia, josko avausloopin herkkyyttä saisi säädettyä

Koira karkaa avoimesta portista…

Erään kottikärryllä tapahtuneen vahinkoavauksen seurauksena meidän vanhempi koira, Zero, onnistui kertaalleen karkaamaan pihasta. Vaikka Zero onkin hyväluonteinen vanhempi herrasmies ja eikä aiheuta ympäristölleen vaaraa, niin kyllä otti pattiin jahdata koiraa pitkin naapurustoa ja lähimetsiä.

Vaikka yleensä Zero ottaa käskyjä vastaan ja tottelee ihan ok, niin tällä kertaa oli mennyt kuulo ja kaikki yhteistyökyky. Zeron mielestä karkaaminen oli erittäin hauska leikki. Jos jäin liikaa jälkeen, hän ystävällisesti pysähtyi odottamaan, päästi noin viiden metrin päähän ja jatkoi sitten juoksua.

Lopulta noin 10-15 minuutin juoksentelun jälkeen sain huijattua Zeroa kepin avulla viereeni ja samantien niskavilloista kiinni taluttaen kotia kohti. Hetki päästiin eteenpäin näin, kunnes hänen kuninkaallinen korkeutensa tulkitsi tilanteen niin nöyryyttäväksi, että veti pötkölleen maihin, eikä suostunut liikkumaan enää metriäkään.

No, onneksi oli puhelin taskussa ja pystyi soittamaan rouvan tuomaan remmin paikalle, jonka avulla koira saatiin pihaan hänen arvolleen sopivalla kuljetusmuodolla…

Ajoportti ei aukea tai mene kiinni

Aina silloin tällöin portti ei aukea.

Avaustavalla ei tunnu olevan merkitystä, vikatilanteessa ei toimi portin omalla kaukosäätimellä, eikä Ismartgate/Apple Homekitin kautta.

Vielä erikoisempaa, että ajoportti ei mene kiinni. Tähän opereraatioon Ismartgaten ei pitäisi osallistua millään tavalla. Portin omaan kontrolleriin asetetaan aika, jonka portti pysyy avaamisen jälkeen auki ja sen jälkeen portin pitäisi sulkeutua automaattisesti.

Piuhat vinossa?

Ismartgaten asennus ajoportin etäkäyttämiseen oli astetta haastavampi kuin vastaava operaatio autotallin kanssa. Johtuen lähinnä ajoportin kontollerin yhteydessä olevasta johtoviidakosta.

Kuva: Ajoportin kontrollerin johtoviidakko

This image has an empty alt attribute; its file name is img_1432.jpg

Onnistuin asennuksen yhteydessä katkaisemaan yhden olemassa olevista piuhoista, jonka seurauksena ajoportin avaus/sulkeminen ei toiminut.

On siis mahdollista, että Ismartgaten asennuksen yhteydessä joku piuha on jäänyt huonosti kiinni ja aiheuttaa pätkimistä portin toiminnassa.

Lisäksi viime kesänä pihalla kävi kaivinkone ja muutaman kerran kaivettiin lähellä maahan kaivettua portin avauslooppia. On siis myös mahdollista, että avausloopin piuhat ottivat siipeensä tämän operaation yhteydessä.

Ristiriidat Ismartgate ja ajoportin oman kontrollerin välillä?

Toinen mahdollinen syyllinen on Ismartgaten ja ajoportin kontrollerin käsitys portin tilasta. Toinen voi luulla, että portti on auki, kun toinen luulee, että portti on kiinni.

Koska sekä Ismartgate:n ja portin oman kontrollerin sensoreiden piuhat menevät samoihin relettä kontrolloiviin piuhaportteihin, voivat ristiriidat portin statuksessa kenties aiheuttaa portin toimintahäiriöitä. Esim Ismartgate luulee, että portti on kiinni ja lähettää ”avaa portti” signaalin, mutta portin oma kontrolleri luulee, että portti on jo auki ja ei tee mitään toimenpiteitä liittyen Ismartgate ”avaa portti” signaaliin.

Jotain toimintaa tapahtuu myös näiden epäonnistumisien aikana, sillä portin varoitusvalo alkaa vilkkua, kuten normaalien avaamis/sulkemisoperaatoiden yhteydessä.

Tämä teoria Ismatgaten ja portin omankontrollerin status ristiriidasta tuntuu nykyään epätodennäköisemmältä, koska virheelliset tilailmoitukset ovat käytännössä pudonneet nollaan liikesensorin siirtämisen myötä.

Ajoportin avaaminen käsin

Välillä siis joutuu operoimaan porttia ihan käsivoimin. Avaimella portin kontrollerin suojakuoren lukituksen avaaminen ja manuaalisen lukitussalvan vapautus. Tämän jälkeen porttia pystyy liikuttelemaan käsin.

Jos portin joutuu avaamaan käsiin kotiin tullessa, ei tästä aiheudu mitään ylimääräisiä harmeja. Portti käsin auki, autolla ajo pihalle ja portti kiinni manuaalisesti. Yleensä portti toimii normaalisti seuraavalla kerralla.

Jos portti jumittaa kotoa lähdettäessä, on pari kertaa portti jäänyt vahingossa auki. Tämä näyttää tapahtuvan, jos auto on parkissa avausloopin päällä ja portti avataan, ajetaan auto portin toiselle puolelle ja suljetaan manuaalisesti. Ilmeisesti avausloopin tila jää tällöin jollain tavalla kummittelemaan, koska portti avautuu melkein välittömästi kun on sen manuaalisesti sulkenut. Lisäksi portin logiikka on tässä vaiheessa niin sekaisin, että portti ei sulkeudu automaattisesti, vaan jää auki.

Ilmeisesti ”taika” tämän ”jää auki” vikatilanteen selvittämiseksi on, että pakittaa auton pois avausloopin päältä, avaa portin, ajaa auton läpi portista ja sulkee portin manuaalisesti. Tällöin portti ei enää avaudu uudestaan.

Ismartgate hetkeksi pois käytöstä?

Tässä vaiheessa on vielä hieman epäselvää mistä portin vikatilanteet johtuvat. Voi olla, että Ismartgatella ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Pitänee kuitenkin purkaa Ismartgate pois tarkistaa samalla portin ohjainlaitteen omat piuhat. Josko portin toimintahäiriöt poistuisivat tämän myötä. Kylmällä ilmalla en kuitenkaan viitsi puuhastella piuhaviidankon kanssa, joten on ensi kesän operaatio.

Jos virheellinen toiminta jatkuu, johtunee vika irronneesta/viallisesta piuhasta tai portin varsinaisen kontrollerin häiriötilasta.

Jos vika ei toistu voidaan todeta, että vika liittynee jollain tavalla Ismartgate laitteeseen tai sen asennuksen yhteydessä irronneeseen / viottuneeseen piuhaan.

Geofence Ajoportin kanssa

Alkuperäinen idea oli käyttää sekä ajoporttia, että autotallin ovea ”geofencing” ominaisuuden avulla. Johtuen Ismartgaten ja IFTTT:n rajoituksista olisi pystynyt ohjaamaan joko ajoporttia tai autotallin ovea, mutta ei molempia yhtäaikaa.

Ajoportin ”geofence” ominaisuuden olisi saanut käyttöön ”Apple Homekit”:n avulla, mutta tässä haasteena oli, että jokainen avaus pitää vahvistaa puhelimella erikseen. Ei siis maksanut vaivaa, samalla vaivalla käyttää portin omaa kauko-ohjainta.

Sinänsä hyvä ominaisuus tuo ”Apple Homekit”:n avauskäskyn vahvistuksen vaatiminen, koska ”geofence”:n paikannus ei ole 100% luotettava ja olisi voinut johtaa virheellisiin ajoportin avauksiin. Mikä olisi taas voinut johtaa koirien jahtaussessioon lähimetsissä…

No onko Ismartgatesta ollut mitään iloa ajoportin kanssa?

Aika harvoin tulee käytettyä, useimmiten tulee kotiin tullessa käytettyä portin omaa kauko-ohjainta ja ulosajettaessa avauslooppi huolehtii portin avaamisesta.

Mutta jos on usein tarve avata portti etänä, niin on ihan käyttökelpoinen peli.

Itselle tälläinen tarve ei ole tullut kuin kerran. Olin tilannut kaivinkoneen puutarhavajan perustuskuopan kaivamista varten. Rakennusalalle tyypilliseen tapaan aikataulut ei ollut niin just. Kun sovittuna päivänä ei ketään kuulunut, lähdimme kauppaan noin klo 17:00. Juuri kun olimme päässeet kauppaan, niin eiköhän kaivurikuski soitellut portin takaa. Portti auki etänä ja shoppailu pääsi jatkumaan. Kun pääsimme takaisin kotiin, oli tarvittava kuoppa jo lähes valmis.

Säästyi noin tunti aikaa ja kaivurin tuntiveloitusta, eli todennäköisesti Ismartgate on jo maksanut itsensä takaisin.

2 thoughts on “Ismartgate – ajoportin etäohjaus – vuosi käytössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s