Neato D7 vs D6 kokemuksia

Reilu pari vuotta sitten rouva ilmoitti, että voisin osallistua enemmän kotitöiden tekemiseen ja jatkossa imurointi olisi minun vastuulla.

En tiedä miksi, mutta imurointi on henkilökohtaisesti yksi epämiellyttävimmistä kotiaskareista. Jotenkin tuntuu, että imisin samaa tahtia ilmaa kuin imuri, suhina vaan kuuluu hampaiden välistä. Juu olen samaa mieltä, todella outoa…

 

Neato D7 saapuu kotiin

No, hetken asiaa tuskailtuani päädyin tutkimaan robotti-imureita. Aiemmista teknologian liittyvistä hankinnoista ”viisastuneena” en päätynyt hankkimaan halvinta mahdollista vaihtoehtoa, vaan valitsin laitteen hinnaston yläpäästä. Kotiin saapui Neato Connected D7.

Rouva katseli kieroon, kun olin taas kerran keksinyt keinon välttää imuroinnin:) Nykyään hän pyytää minua käynnistämään robotin ja tekemään osani kotitöistä. Jostain syystä äänensävy on tällöin hieman sarkastinen…

Ensiaskeleet Neato D7:n kanssa

Robotin etäohjaus tapahtuu wifin ylitse Neaton oman appin avulla. Speksien mukaan D7 tukee sekä 2,4 Ghz ja 5 Ghz wifi-verkkoja. Yritin yhdistämistä useampaan otteeseen 5Ghz wifi-verkkoon, ei onnistunut sitten millään.

Internetissä hetken seikkailtuani löysin tiedon, että 5Ghz wifi-verkkoon yhdistämissä on bugi, eikä yhdistäminen onnistu kuin 2.4Ghz wifi-verkkoon.

Kun laite oli vihdoin saatu yhdistettyä 2.4Ghz wifi-verkkoon, ei pitkään aikaan ollut merkittäviä ongelmia. Aina välillä joutui laitetta tönäisemään liikkeelle kun oli jäänyt jumiin johonkin sähköjohtoon tai kaapin alle. Keskimäärin kuitenkin aika harvoin ja imurointi on nykyään paljon mukavempaa. Laite käyntiin ja lopuksi roskasäiliön tyhjennys.

Robotti-imuri ja koirat

Kumpikaan meidän koirista ei siedä perinteistä imuria ja tilaisuuden tullen yrittävät hyökkiä imupään kimppuun.

Robotti-imurin saavuttua sitä toki tarkkailtiin suurella mielenkiinnolla, mutta hyökkäyksiä ei havaittu. Ehkä robotin liikkeet ovat sen verran rauhallisempia, että ei laukaise saalistusviettiä.

Uutuuden viehätys ei kestänyt kovin pitkään ja koirat jättivät robotin tekemään hommia omaan rauhaansa. Ja päätyivät makoilemaan johonkin nurkkaan.

No nurkassa makoilu loppui aika nopeasti sen jälkeen kun robotti oli yrittänyt imaista koiran hännän kitalakeensa. Nykyään koirat kunnioittavat robottia ja siirtyvät suosiolla vetämään nokosia sohvalle imuroinnin ajaksi.

Neato D7 uudet ominaisuudet

Neato robotti-imureihin tulee säännöllisesti uusia päivityksiä, joiden myötä tulee uusia ominaisuuksia.

Jossain vaiheessa tuli ominaisuus, jolla kodin voi jakaa useampaan huoneeseen. Jotta tämä ominaisuus toimii, pitää laitteen tehdä yksi onnistunut ”kartoitus”-siivous. Tämän operaation pitää onnistua siten, että laite aloittaa telakointiasemasta ja päättää operaation palaamalla telakointiasemaan. Jos ”kartoituksen” aikana laite jää jumiin ja sitä joutuu käsin avustamaan, kartoitus operaatio epäonnistuu ja pitää käynnistää uusi kartoitus. Update 9.4.2020: Jouduin parittamaan yläkerran D6 imurin uudestaan, kun siirsin latausasemaa. Kartoitussiivouksen aikana robotti-imuri jäi jumiin kerran, mutta silti ”floor plan”:n tekeminen onnistui.

Selkeimmät ongelmakohdat sai poistettua nostamalla tuoleja pöydille ja nostamalla esim lattialle yltävät verhot ylemmäksi.

Silti kartoitusajo epäonnistui toistuvasti. Lopulta näin mitä tapahtui. Robotti yritti mennä kodinhoitohuoneeseen, jonne on hieman tavallista korkeampi kynnys. Suoraan ajettaessa robotti ei päässyt kynnyksestä ylitse. Kun robotti meni kynnyksestä yli vinottain, jäi se välillä hetkeksi jumiin, kun pyörä kerrallaan oli ilmassa ja ”suti” tyhjää. Pienellä venkslaamisella robotti kuitenkin onnistui menemään kodinhoitohuoneeseen, mutta valitettavasti ”sutiminen” sekoitti kartoitus operaation. Ehkä laite osittain laskee etäisyyksiä pyörien pyörähdyksien mukaan ja sutimisen jälkeen etäisyydet olivat pielessä muiden antureiden tietoihin nähden.

Hain rautakaupasta alumiinilistan, jonka liimasin kynnyksen eteen, jotta robotti pääsisi kynnyksen ylitse ilman venkslausta ja sutimista.

Lopulta kartoitus saatiin onnellisesti loppuun ja robotilla pystyy haluttaessa imuroimaan vaikka yhden huoneen.

No onko tullut imuroitua yksittäisiä huoneita? – Ei 🙂

Samassa yhteydessä D7:n kanssa ostettiin Dysonin langaton imuri ja yksittäiset ongelmakohdat tai huoneet saa hoidettua sillä helpommin. Imurointi on melkein miellyttävää Dysonilla, tosin pieni akku ei kestä kauaa ja imurointi sessiot ovat lyhyitä. Toisaalta eipä ole tarvetta pidemmille sessioille, kun robotti hoitaa noin 95% imurointitarpeista.

Kuva: Neato Connected D7 useampaan alueeseen jaettu ”pohjakartta”

Neato_D7_pohjakartta_usampi_alue_smaller

Kuva: Alumiinilista kodinhoitohuoneen kynnyksen edessä

alumiinilista kynnyksen edessä_smaller

Kuva: Neato Connected D7 latausasemassa olohuoneen nurkassa

Neato_D7_latausasemassa_smaller

 • Robotti-imuri latausasemineen ei varsinaisesti ole mikään ilo silmälle
 • Mutta toisaalta se pitää sijoittaa esteettömästi
 • Vaikka Neato suosittelee molemmille puolille enemmän vapaa tilaa
 • On D7 toiminut ihan ok tästä suhtkoht ahtaasta nurkasta
 • Kun robotti saapuu takaisin latausasemaan, se tekee ”sahaavaa” liikettä
  • Tämän seurauksena latausasema siirtyy hieman
  • Jos latausasema päätyy ihan kiinni vasemmalla olevaan seinään, voi robotti jäädä jumiin
  • Välillä pitää käydä siirtämässä latausasemaa keskemmälle (tai kiinnittää se seinään)

Neato D6 saapuu kotiin

Lopulta D7 toimi alkuvaikeuksien jälkeen ihan hyvin yksikerroksisessa asunnossa. Muuton myötä uudessa talossa on kaksi kerrosta, joten piti saada toinen laite yläkertaan.

Erot Neato D6 ja D7 välillä

Itselle ainoat merkittävät erot ovat:

 • D7 tukee 5Ghz wifi-verkkoja
  • jep speksien mukaan
  • mutta ei käytännössä
 • D7 tukee siivousalueen jakamista useampaan huoneeseen
  • Ihan kiva
  • Mutta en ole kauheasti käyttänyt

Näin ollen ei ollut mitään järkeä maksaa D7:n ylimääräisistä ominaisuuksista ja päädyttiin hankkimaan D6 yläkertaan.

D6 käytännössä

Yhdistämistä wifin kanssa oli tullut jo harjoiteltua sen verran, että D6:n kanssa meni ensimmäisellä kerralla läpi.

Tämän jälkeen D6 on hoitanut hommansa mallikkaasti, eikä ole ollut mitään ongelmia.

Virtuaaliset ”no-go” alueet

Jo D6 tukee virtuaalisia ”no-go” alueita. Apissa voi sormella maalailla pohjakarttaan viivoja, joita D6 kunnioittaa eikä ylitä. Yksi tälläinen ”no go” -viiva on portaiden yläpäässä ja on toiminut hyvin eikä D6 ole pyörinyt portaita alakertaan.

Lisäksi toisessa huoneessa on Ikean lipasto, joka on juuri niin korkea, että D6 mahtuu lipaston alle, mutta niin matala, että jää sinne jumiin välillä. ”No go” viivalla estetty lipaston alle meneminen.

Paketin mukana tulee myös liimattava fyysinen ”no-go” lista, mutta sille ei ole ollut käyttöä

Kuva: Neato D6 pohjakartta + ”no go” zonet

Neato_D6_pohjakartta_no_go_zones_smaller

Kuva: Neato D6 telakointiasemassa yläkerrassa

Neato_D6_latausasemassa_smaller

D7 kadottaa wifi-verkon

Jonkin aikaa D7 toimi ihan ok. Ajoportin / autotallin ovien automatisoinnin yhteydessä kokeilin muutamaa uutta wifi-tukiasemaa/reititintä. Tämän operaation jälkeen D7 hukkasi säännöllisesti wifi-verkon. Jotenkin vaikuttaa, että laitteeseen jäi kummittelemaan vanhan wifi-tukiaseman tietoja ja että laite yritti välillä ottaa yhteyttä siihen. Vaikka D7:n latausaseman vieressä oli erillinen Asuksen wifi mesh node, niin silti laite kytkeytyi talon toisessa päässä olevaan Asuksen wifi-reittimeen, luonnollisesti yhteyden laatu on huonompi näin toimiessa.

Laitetta tuli päivitettyä uusilla firmware versioilla säännöllisen epäsäännöllisesti. Kunnes viimeisimmän päivityksen jälkeen, laite piti käytännössä yhdistää joka kerta uudestaan wifiin, kun halusi käynnistää imurin Neaton appista. Lopulta laite ei enää suostunut yhdistymään 2.4Ghz verkkoon ollenkaan.

Viimeisimpänä keinona kokeilin yhdistämistä 5Ghz wifi-verkon kanssa. Ihme ja kumma tähän liittyvä bugi on nyt korjattu ja yhdistäminen onnistui. Lisäksi kytkeytyy nykyään lähimpänä olevaan mesh nodeen, yhteyden laatu on parempi ja on pysynyt wifiin kytkeytyneenä jo muutaman viikon. Tietysti kaikkea ei saa kerralla ja nykyään liittäminen 2.4 Ghz wifiin ei toimi…

Korkeammat jalat sänkyihin ja lipastoihin

Elämä robotti-imurin kanssa voi aluksi olla turhauttavaa, kun koti ei ole vielä ”robotti”-ystävällinen. Välillä robotti ajaa itsensä jumiin huonekalujen alle tai sähköjohtoihin ja se pitää käydä sieltä pelastamassa. Ajan myötä oppii tunnistamaan ongelmapaikat ja pienellä kalusteiden siirrolla tai käyttämällä ”no go” viivoja, voi välttää useammat ongelmat.

Sänkyjen 10 cm korkeat jalat osoittautuivat ongelmallisiksi, koska sänkyjen alla oleva säätömekanismi jää noin 7 cm korkeudelle lattiasta. Eli robotti pääsi sängyn alle, mutta jäi siellä helposti jumiin. Kuitenkin olisi hyvä jos sänkyjen alustatkin tulisi imuroitua, varsinkin koiraperheessä, jossa irtokarvaa riittää.

Näin ollen päädyimme vaihtamaan sänkyjen alkuperäiset jalat Ikean ”Bjorli” 20 cm jalkoihin. Jalat on alunperin tarkoitettu muuhun käyttöön, mutta niissä olevan kiinnityspultin kierre on yhteensopiva Tempur sänkyjen kehikoiden kanssa.

Samassa yhteydessä tuli vaihdettua muutamiin lipastoihin samaiset ”Bjorli” jalat, tällä kertaa 10 cm korkuisina. Alkuperäisten 8 cm jalkojen kanssa robotti jäi helposti jumiin, uusilla jaloilla kaappienkin alustat pysyy siistinä, kun robotti pääse ne imuroimaan.

Kuva: Ikea Bjorli jalka 10 cm Ikean Besto tv-tason alla

ikea bjorli_smaller

D6 vs D7 yhteenveto

Perinteistä imuria ei ole ikävä ja kun alkuvaikeuksista robotti-imurien kanssa on selvitty, ei ole paluuta vanhaan.

Tällä kertaa poikkeuksellisesti halvempi laite osoittautui pätevämmäksi. Jos pitäisi hankkia uudestaan, jäisi D7 kauppaan ja mukaan lähtisi D6.

2 thoughts on “Neato D7 vs D6 kokemuksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s