Hue liiketunnistin ja asetukset

Testailin Philips Hue liiketunnistimen ja himmeninkytkimen yhteistoimintaa vaatehuoneessa. Television valaistuksen säätämisen jälkeen luulin ymmärtäväni liiketunnistimen sielunelämää ja siihen liittyviä asetuksia varsin hyvin.

Vaatehuoneessa säätämisen yhteydessä kävi ilmi, että ehkä en sittenkään täysin ymmärrä liiketunnistimen toimintaa. Välillä valot jäivät päälle, kun odotin niiden sammuvan liiketunnistimen toimesta.

 

 

 

Näin kävi, jos laitoin valot päälle muulla tavalla kuin liikesensorilla, esimerkiksi iConnectHue -applikaatiosta tai dimmer/tap -älykytkimestä ja en käynyt liikesensorin havaintoalueella.

Oletin, että kun valot ovat syttyneet ja alueella ei havaita liikettä, niin liikesensori sammuttaisi automaattisesti valot. Ajatuksena oli, että jos vahingossa laitan valot päälle liikesensorin hallitsemaan tilaan, niin liikesensori toimisi ”fail safe” -kytkimenä ja automaattisesti sammuttaisi nämä valot tietyn ajan kuluttua. Valot eivät kuitenkaan sammuneet automaattisesti ja se tuntui itsestäni hieman epäloogiselta.

iConnectHue:n supportin kanssa käydyn viestittelyn myötä kävi ilmi, että liikesensorilla ei voi laukaista toimintaa, joka perustuu pelkästään siihen, että tilassa ei havaita liikettä. Jotta tämä tarkkailu onnistuu pitää liikesensorin ensin havaita liikettä ja vasta sen jälkeen liikesensori voi reagoida siihen, että liikettä ei enää ole.

Naputtelin liiketunnistimen käytöstä muutaman huomion, jotta ei taas puolen vuoden päästä tarvitse ihmetellä, että miten se liiketunnistin nyt toimiikaan?

Liiketunnistimen toimintaan liittyvät asetukset

Käydään läpi muutama liiketunnistimeen liittyvä asetus ja miten ne vaikuttavat liiketunnistimen toimintaan.

Liiketunnistimen omat asetukset

Kuva: Liiketunnistimen ”On activity” asetukset iConnectHue appissa

wc_sensor_onactivity

”On activity”

 • mitä tapahtuu, kun liiketunnistin havaitsee liikettä
 • tyypillisesti määritellään ”action”joka esimerkiksi laittaa yksittäisen valon tai ryhmän valoja päälle tai käynnistää niihin valaistusskenaarion
 • Lisäksi voi määritellä erilaisia ajanjaksoja, joiden jokaisen sisällä on erilainen ”action” Ylläolevassa esimerkissä klo 06:00-23:00 syttyy vessaan kirkkaammat valot kuin klo 23:00-06:00
 • ”On activity” asetuksen ”action” voi olla myös tyhjä
  • eli ei tehdä mitään jos havaitaan liikettä
  • mutta tehdään jotain ”On inactivity” -asetuksien mukaisesti, jos ei havaita liikettä
  • Eli tällä tavalla voi saada ”On inactivity” -asetuksen Inactivity actions” -toiminnot käyntiin ja esim sammuttamaan automaattisesti valot tietyn ajan kuluttua
  • Mutta tällöin valot pitää aina laittaa manuaalisesti päälle
  • Ei välttämättä kovin käyttökelpoinen skenaario

Kuva: Liiketunnistimen ”On inactivity” asetukset iConnectHue appissa

wc_sensor_onainctivity

”On inactivity”

 • mitä tapahtuu, kun liiketunnistin ei enää havaitse liikettä
 • määritellään ensin ajanjakso ”waiting time”jos tämän ajanjakson sisällä ei ole havaittu liikettä
  • laukeaa liiketunnistimen ”On inactivity” -asetuksen Inactivity action”
  • Jos liiketunnistin havaitsee liikettä, ”waiting time” palaa alkuperäiseen asetettuun aikaan ja lähtee uudestaan laskemaan kohti nollaa
 • tyypillisesti määritellään Inactivity action”joka esimerkiksi ottaa yksittäisen valon tai ryhmä valoja pois päältä
 • Huomioi, että ”waiting time” -laskuri ei lähde käyntiin
  • ellei ensin ole havaittu liikettä
  • ja
  • ajettu ”On activity” -asetuksen ”action” -toimintoja
  • Liiketunnistinta ei siis voi käyttää passiivisena ”fail-safe” kytkimenä, joka perustuu pelkästään siihen, että tilassa ei ole havaittu liikettä ja joka tällöin sammuttaisi valot. Aina ennen ”On Inactivity” toimintaa on pitänyt olla ”On Activity” toimintaa, eli liikentunnistimen on pitänyt havaita liikettä.

Kuva: Liiketunnistimen ”On activity”:n lisäasetus ”Only react if groups are off” iConnectHue appissa

wc_sensor_groups_off

”Only react if groups are off”

 • ”On activity” osuuden lisäasetus
  • jolla voidaan estää liiketunnistimen ”On activity” osuuden toiminta
   • jos kohteena olevat yksittäiset valot tai ryhmä valoja on jo valmiiksi päällä
  • Tämä asetus käynnistää ”waiting time” –laskurin vain, jos valot ovat pois päältä ja ne sytytetään ”On activity” -asetuksen ”action” -toiminnalla
  • Jos ”Only react if groups are off” -lisäasetus on päällä ja liiketunnistin ensin käynnistää valot automaattisesti ja sen jälkeen laittaa manuaalisesti toisen valaistusskenaarion päälle, niin koska ”On activity” -asetuksen ”action” on juuri ajettu,  lähtee ”waiting time” –laskuri käyntiin ja ajan kuluttua valot sammutetaan kun tilassa ei enää havaita liikettä. Tämän takia on hyvä laittaa skenaarion valojen sytystysrutiineihin ”Cancel inactivity of XXX sensor”-action, jotta liikesensori ei turhaan sammuta valoja, jos vaikka haluaatämän valaistuskenaarion aikana esim katsoa tv:tä ja ei liiku tarpeeksi, jotta liikesensori havaitsisi liikettä.
  • Jos ”Only react if groups are off” -lisäasetus on päällä ja käynnistää ensin valot manuaalisesti, niin ei ”waiting time” –laskuri lähde käyntiin vaikka kävisi tämän jälkeen liiketunnistimen tunnistus alueella. Valoja ei sammuteta automaattisesti liiketunnistimen toimesta
   • Eli tässä tapauksessa ”Cancel inactivity of XXX sensor”-action valojen sytytysruutiinissa ei varsinaisesti tee mitään, mutta siitä ei toisaalta ole haittaakaan. Jos ””Cancel inactivity of XXX sensor”-action on käytössä, valojen sytytysjärjestyksellä ei ole väliä ja liikesensori ei vaikuta manuaalisesti sytytettyihin valoihin, vaan ne pitää aina sammuttaa myös manuaalisesti.

Muut asetukset

Kuva: ”Cancel inactivity of XXX sensor”-action osana valojen sytytysrutiinia iConnectHue appissa

cancel_inactivity_1

Kuva: ”Cancel inactivity of XXX sensor” -actionin kuvaus iConnectHue appissa

cancel_inactivity_2

”Cancel inactivity of XXX sensor”

 • ”Cancel inactivity of XXX sensor” action on tarkoitettu käytettäväksi tilanteessa, jossa liiketunnistimen ”On activity” toiminta on estetty liiketunnistimen ”Only react if groups are off” -lisäasetuksella. Kun käytössä on yhtä aikaa ”Only react if groups are off” ja ”Cancel inactivity of XXX sensor” saadaan estettyä liiketunnistimen sekä ”On activity” ja ”On inactivity” -toiminnot tilanteessa, jossa valot on sytytetty muulla tavalla ja ei haluta liiketunnistimen puuttuvan tilanteeseen.

Toisella metodilla sytytettyjen valojen sammutus Hue liikesensorilla

Jos laittaa valot päälle himmenninkytkimellä tai Hue / iConnectHue -appilla, ilman että käy liiketunnistimen havaintoalueella, niin liiketunnistin EI sammuta valoja, vaikka tilassa ei ole havaittu liikettä vähään aikaan.

”On inactivity” laskurin käynnistyminen toisella metodilla sytytettyjen valojen kanssa

”On inactivity” ”waiting time” -laskuri ei käynnisty tilanteissa, jossa valot on sytytetty jollain muulla tavalla kuin itse liiketunnistimella. Tämän seurauksena valot eivät sammu määritellyn ”On inactivity” ”waiting time” kuluttua.

Liiketunnistimen pitää ensin havaita liikettä eli pitää käydä liikesensorin havaintoalueella, jotta ”On inactivity” ”waiting time” -laskuri lähtee käyntiin ja valot tulevat sammutetuksi määritellyn ajan jälkeen, kun liikettä ei enää havaita, ellei tätä ole estetty käynnistämällä toinen valoskenaario, jossa on mukana ”Cancel inactivity of XXX sensor” -toiminto.

”Only react if groups are off” -asetus toisella metodilla sytytettyjen valojen kanssa

Jos valot sytytetään ensin jollain muulla tavalla ja iConnectHue appin liiketunnistimen -lisäasetus ”Only react if groups are off” on päällä, niin edes käynti liiketunnistimen havaintoalueella ei riitä laukaisemaan ”On inactivity” ”waiting time” -laskurin käynnistymistä ja muulla tavalla sytytettyjen valojen sammutusta.

Jos laittaa tämän asetuksen pois päältä ja käy liiketunnistimen havaintoalueella, niin valot sammuvat määritellyn ajan kuluttua siitä kun liikettä ei enää havaita.

Liiketunnistimen seuranta ei ole reaaliaikaista

Kun testaa liiketunnistimeen liittyviä toimintoja, kannattaa huomioida, että liiketunnistimen tilojen seuranta ei ole reaaliaikaista. Liiketunnistimen tilaa ”pollataan” muutaman kerran minuutissa ja nopeat muutokset eivät välttämättä rekisteröidy tai liikesensori ei kykene reagoimaan välittömästi uudelleen edellisen toiminnan jälkeen.

Tämän seurauksena lyhyet alle 1 minuutin ”waiting time” asetukset voivat välillä toimia väärin.

Tämän voi myös huomata esimerkiksi siten, että kun liikesensori sammuttaa valot, niin jos menee heti tämän jälkeen tilaan, niin liikesensori välttämättä havaitse tätä liikettä ja valot jäävät pimeäksi.

Hue Liiketunnistin & Apple Homekit

Jos haluaa käyttää liiketunnistinta passiivisena ”fail-safe” -katkaisimena, joka sammuttaa valot pelkän ”On inactivity” toiminnan perusteella, niin se voi olla mahdollista liittämällä Hue valot/liiketunnistimet Apple Homekit:n kontrolloinnin piiriin. Lisäksi käyttöön tarvitaan kolmannen osapuolen tekemä ”Home+ 4”  -applikaatio.

En ole itse tätä vielä testannut, löysin Reddit-palvelusta keskustelun, jossa käsiteltiin Hue liiketunnistimien käyttöä ”Apple Homekit + Home+ 4” -sovelluksien avulla.

Only funky thing is the ”No motion” set up to turn off the lights. You have to set it like this:

IF no motion detected -> UNDER CONDITION THAT lights are already on -> THEN Turn lights on (just on, no brightness or color so that way they’ll just stay at whatever they were already at -> THEN undo after XX minutes.”

Eli jos valot on jo päällä ja halutaan liikesensorin sammuttavan ne, kun ei enää havaita liikettä, pitää käytännössä pitää laittaa valot päälle (liikesensorin?) toiminnalla, jotta ”On inactivity” ”waiting time” -laskuri lähtee käyntiin. Eli tehdään käytännössä sama kuin tultaisiin liiketunnistimen havaintoalueelle ja se ajaisi omat ”On activity” toiminnot, jonka jälkeen ”On inactivity” ”waiting time” -laskuri on käynnissä.

Johtopäätös

Pääsääntöisesti Hue liiketunnistin osaa sammuttaa vain valot, jotka se on itse sytyttänyt.

Liiketunnistin osaa sammuttaa muulla tavalla sytytetyt valot, vain jos liiketunnistimen havaintoalueella käydään valojen sytyttämisen jälkeen.

Jos valot on sytytetty muuten kuin liiketunnistimen toimesta ja iConnectHue:n asetus ”Only react if groups are off” on päällä, edes käynti liiketunnistimen havaintoalueella ei riitä laukaisemaan sytytettyjen valojen sammuttamista liiketunnistimen ”On inactivity” -rutiinilla.

Jos valot on sytytetty ensin liiketunnistimen toimesta ja sen jälkeen käynnistää toisen valaistusskenaarion, niin liiketunnistin sammuttaa myös tämän toisen skenaarion, jos sen sytytysrutiineissa ei ole käytetty ””Cancel inactivity of XXX sensor” -toimintoa.

Itsellä oli alunperin toiveena toteuttaa vaatehuoneessa seuraavaa:

 • Että valot menee päälle liiketunnistimella tai ne voi laittaa päälle manuaalisesti applikaatiosta / kytkimestä
  • Vaatehuoneessa oleva Ikean valaisin menee välillä outoon tilaan ja syttyy himmeämpänä kuin normaalisti ja tässä tilanteessa on kätevää, kun voi valita dimmer-älykatkaisimesta oikean valon värin ja kirkkauden
 • kun ei enää havaita liikettä, liiketunnistin aina sammuttaisi valot tietyn ajan kuluttua,  riippumatta siitä miten valot on laitettu päälle ja vaikka ei ole käyty liiketunnistimen tunnistusalueella.
 • Tätä ei siis pysty toteuttamaan, ainakaan pelkästään iConnectHue tai Hue -applikaatiota käyttämällä
 • Jos pudottaa vaatimuslistalta ”vaikka ei ole käyty liiketunnistimen tunnistusalueella” -vaatimuksen homman niin pitäisi toimia, pitääpä kokeilla…

 

16 thoughts on “Hue liiketunnistin ja asetukset

 1. Moikka,
  Kiitos hienosta blogista, paljon mielenkiintoista asiaa. Mulla olisi pari kysymystä liittyen valojenohjaukseen ja liiketunnistimeen.
  Tällä hetkellä setup mitä kotoani löytyy on, 3kpl värillisiä ja 2kpl valkoisia HUE polttimoita, 5m HUE lightstrippiä, peruskaukosäädiin ja nyt uutena, joululahjana, liikesensori.
  Ensin kysymys appista. Ohjaatko kaikkia valoja vain tuolla iConnectHue appillä, tarvitseeko tuota Philips Hue appiä ollenkaan? Entä Apple HomeKit, käytätkö sitä ollenkaan? Vai voiko näitä kaikkia käyttää päällekkäin?

  Toinen kysymys on tuosta liikesensorista.
  Haluaisin kytkeä sen ja koko järjestelmän niin että:
  1. Laitan itse valot päällä joko puhelimesta tai kaukosäätimestä kun niin haluan.
  2. Liiketunnistin laittaa valot päälle ohjelman mukaisesti kun mitään ei ole päällä.
  3. Liiketunnistin ei reagoi kun valot ovat päällä. Tällä hetkellä jos laitan kaikki valot vaikka yötilaan illalla ennen klo 23, niin liikesensori muuttaa ne hetken päästä sensorin mukaiseen tilaan. Hue appissä tällä hetkellä sensorin tila klo 6-23 kirkas.

  Eli miten saan ohjelmoitua tuon liikesensorin niin, että se reagoi vain silloin kun valoja ei ole päällä ollenkaan eikä myöskään muuta valaistusasetusta,jos se käsin laitettu appistä vaikka täysin siniseksi?

  Kiitos avusta ja Hyvää Joulua!

  Tykkää

  1. Moi,

   Valojen kontrollointiin käytän iConnectHue appia, Hue on käytössä erittäin harvoin. Kaikki valot on näkyvissä myös Apple Homekit kautta, mutta en niitä juuri sitä kautta käytä. Homekit on lähinnä käytössä muiden älylaitteiden kuten ajoportin/autotallin ovien käskyttämisessä.

   Periaatteessa kaikkia voi käyttää yhtä aikaa, mutta vaarana on, että tuloksena on epämääräisesti toimiva sekasotku. Eli kannattaa keskittää valojen asetukset yhteen appiin, jos vain mahdollista. Itselle kävi vähän aikaa sitten, että vahingossa laitoin Homekitin kontrolloimaan etupihan valoja liikesensorin kautta ja ihmettelin hetken miksi valot menee keskellä päivää päälle, koska näin ei pitäisi tapahtua iConnectHue:n asetusten mukaan.

   Jos laitat iConnectHue appissa liikesensoriin päälle ”Only react if groups are off” -asetuksen, niin liiketunnistin ei laita valoja päälle, jos valot on jo valmiiksi päällä. En muista löytyykö vastaava toiminnallisuutta Hue -appista. Jos liikesensori ei yo asetuksen takia laita valoja päälle, se ei myöskään niitä sammuta. Itse käytän tätä asetusta keittiö/olohuoneen valoja kontrolloivan liikesensorin kanssa.

   Liikesensori ja älykatkaisin yhdistelmää on joutunut säätämään muutamaan kertaan, että homma toimii niin kuin toivoisi. Viimeisemmät asetukset löytyy postauksesta Hue liikesensori ja dimmer älykatkaisin samassa huoneessa

   Hyvää Joulua
   Sami

   Tykkää

   1. Ja muisti palailee pätkittäin 🙂

    Jos liikesensori on samassa tilassa missä on esimerkiksi Hue Dimmer -älyvalokatkaisin, voi käydä seuraavaa:
    1. Tulet tilaan ja liikesensori havaitse liikettä ja laittaa omien asetusten mukaan valot päälle
    2. Laitat toisen valoskenaarion Hue Dimmer -kytkimestä päälle
    3. Hetken päästä valot sammuu

    Miksi näin käy?

    Kun liikesensori on laittanut valot päälle, se myös käynnistää inaktiivisuus laskurin, jonka päästyä loppuun se sammuttaa valot.

    Näin ollen iConnectHue -applikaatiossa kannattaa laittaa Hue Dimmer -kytkimen valojen sytytysrutiineihin ”Cancel Motion Sensor” -toiminto, jolloin liikesensori ei voi sammuttaa valoja, jotka on sytytetty Hue Dimmer -kytkimellä

    Jos valot laittaa päälle appista ennen kuin menee liikesensorin havaintoalueelle, pelkkä ”Only react if groups are off” asetus estää liiketunnistimen toiminnan.

    Liikesensori on aika mystinen aparaatti ja itsekin menee välillä lankaan sen kanssa puljatessa:)

    Tykkää

 2. Jos valot on sytytetty ensin liiketunnistimen toimesta ja sen jälkeen käynnistää toisen valaistusskenaarion, niin liiketunnistin sammuttaa myös tämän toisen skenaarion, jos sen sytytysrutiineissa ei ole käytetty ””Cancel inactivity of XXX sensor” -toimintoa.

  Miten tuo ”Cancel inactivity of XXX sensor” ohjelmoidaan tunnistimeen?

  En nyt ihan ymmärtänyt tuota. Nyt jos valot on laitettu päälle muilla tavoin kuin tunnistimella niin nekin valot sammuu määritellyn ajan kuluttua, mutta tämä pitäisi saada pois että tunnistin ei reagoi valoihin ollenkaan tälläisessä tapauksessa.

  Tykkää

  1. Moi,

   Liikesensori on vähän mystinen aparaatti ja tuntuu välillä, että se tekee vähän mitä sattuu…

   ”cancel” ohjelmoidaan älykatkaisimen toiminnoksi (esim Hue Dimmer) näppäimen painallukselle, jolla käynnistät eri valaistusskenaarion. Homma vaatii iConnectHue applikaation.

   Tykkää

 3. Ja noin yleisellä tasolla jos käyttää liikesensoria sytyttämään/sammuttamaan valoja, niin ei kannata käskyttää samoja valoja suoraan applikaatiosta, koska helposti liikesensori sammuttaa valot jos vaikka istuu sohvalla suhteellisen staattisessa asennossa eikä liikesensori omasta mielestään havaitse liikettä. Mun viimeisimmät asetukset liikesensori + älykatkaisin yhdistelmälle löytyy postauksesta: https://alypippuri.com/2021/01/05/hue-liikesensori-ja-dimmer-alykatkaisin-samassa-huoneessa-iconnecthue/

  Tykkää

 4. Hei

  Onko tullut ongelmaa eteen kun yritän laittaa liiketunnistinta ohjaamaan älypistoketta niin tunnistin antaa kyllä asettaa huoneen ja kellonajat mutta tarjoaa vain kohtaan mitä tunnistimen pitää tehdä niin ” ei mitään”. Olen nollannut tunnistimen ja koittanut kolmea eri älypistoketta mutta sama juttu. Olen aiemmin saanut toimimaan ongelmitta. Asetukset olen koittanut tehdä suoraan hue aplikaatiosta.

  Tykkää

  1. Moi, eipä ole tullut vastaan moista, kun en ole käyttänyt älypistorasiaa ja liiketunnistinta yhdessä.

   Natiivi Hue puhelinapplikaatiosta vielä vähemmän kokemusta, kun en sitä juuri käytä.

   iConnecthue:ssa ajatusten käyttö älypistorasioiden kanssa on hieman epälooginen, kun ei ole pelkkää vaihtoehtoa ”laita päälle”, sen sijaan pitää valita joku väri tai skenaario mikä laitetaan päälle ja tämän jälkeen pistorasia menee päälle ajastusten mukaan. Voisiko mennä jotenkin samalla tavalla Hue applikaatiossa?

   Tykkää

   1. Hei

    Näin juuri se pitäisi mennä että valita joku väri vaikka pistoke kun sillä ei merkitystä tossa mutta kun ei tosiaan anna valita. En tajuu sit onko jotenki jumissa noi mutta olen kokeillut kahta tunnistinta ja kolmea pistoketta ja sama homma. Kuitenkin olen saanut aiemmin toimimaan ja pelittää tälläkin hetkellä. Nyt olisi ollu tarvetta toisaalla samalle ohjattavuudelle kytkin/tunnistin.

    Tykkää

   2. No rupes sen verran kiinnostaa, että päätin resetoida Eteisen Hue liikesensorin iConnecthuesta pois ja kokeilla itse Hue appilla.

    Taika näyttäisi olevan siinä, että älypistorasia pitää ensin laittaa johonkin huoneeseen. Sitten menee liikesensoria säätämään (Asetukset – Lisävarusteet) ja ”Missä?” valitsee ”Huoneet” ja sieltä valitsee sen huoneen missä älypistorasia on. Tämän jälkeen liikesensorin pääruudussa pitäisi näkyä ”Toiminta päivällä”,”Välillä” kohdassa päällä oleva ”lamppu” ja ”Jälkeen” kohdassa pimeänä oleva ”lamppu. Samanlaiset näkyy alempana ”Toiminta yöllä ” kohdassa, mutta lamppu on himmeämpänä.

    Tykkää

   3. Hei
    Kiitti kun testasit ja juuri noin toimin itsekin mutta en saa tuota toimii noin.
    Vaikka huone johon liitetään pistoke niin tunnistin ei anna valita asetuksia😞.

    Tykkää

   4. Testasin myös ja samaan lopputulokseen pääsin että lisääkö älypistokkeen lisää valo-kautta vai lisävarusteen kautta uusi smart plug.

    Tykkää

   5. Moro,

    Näyttää siltä, että olet löytänyt bugin Hue appista.

    Eilen kun kokeilin, niin huoneessa oli älypistorasian lisäksi muita valaisimia. Tänään kokeilin uudestaan. Tein kokonaan uuden huoneen ja laitoin sinne pelkästään älypistorasian. Tämän jälkeen konffaamaan liikesensoria, valitsin ”Missä?” kohdassa juuri luodun pelkästään älypistorasian sisältävän huoneen ja ”taa-daa”, tarjolla ei ole mitään muuta toimintoa kuin ”Musta pallo” ”älä tee mitään”.

    Bugin voi kiertää, jos lisää huoneeseen väliaikaisesti jonkun valaisimen ja menee sen jälkeen säätämään liikesensoria. Kun ”Missä?” kohdassa on ensin käynyt valitsemassa huoneen, niin nyt näkyy erilaisia skenaarioita, jonka voi valita käynnistettäväksi, kun liikesensori havaitsee liikettä. Kun liikesensorin konffis on valmis, voi väliaikaisen valaisimen poistaa huoneesta ja liikesensori laittaa päälle pelkästään älypistorasian liikettä havaitessaan. Samoin liikesensorin asetukset näkyy vielä oikein, en alkanut kokeilemaan mitä tapahtuu jos yrittää muuttaa asetuksia.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s