Hue liiketunnistin ja asetukset

Testailin Philips Hue liiketunnistimen ja himmeninkytkimen yhteistoimintaa vaatehuoneessa. Television valaistuksen säätämisen jälkeen luulin ymmärtäväni liiketunnistimen sielunelämää ja siihen liittyviä asetuksia varsin hyvin.

Vaatehuoneessa säätämisen yhteydessä kävi ilmi, että ehkä en sittenkään täysin ymmärrä liiketunnistimen toimintaa. Välillä valot jäivät päälle, kun odotin niiden sammuvan liiketunnistimen toimesta.

 

 

 

Näin kävi, jos laitoin valot päälle muulla tavalla kuin liikesensorilla, esimerkiksi iConnectHue -applikaatiosta tai dimmer/tap -älykytkimestä ja en käynyt liikesensorin havaintoalueella.

Oletin, että kun valot ovat syttyneet ja alueella ei havaita liikettä, niin liikesensori sammuttaisi automaattisesti valot. Ajatuksena oli, että jos vahingossa laitan valot päälle liikesensorin hallitsemaan tilaan, niin liikesensori toimisi ”fail safe” -kytkimenä ja automaattisesti sammuttaisi nämä valot tietyn ajan kuluttua. Valot eivät kuitenkaan sammuneet automaattisesti ja se tuntui itsestäni hieman epäloogiselta.

iConnectHue:n supportin kanssa käydyn viestittelyn myötä kävi ilmi, että liikesensorilla ei voi laukaista toimintaa, joka perustuu pelkästään siihen, että tilassa ei havaita liikettä. Jotta tämä tarkkailu onnistuu pitää liikesensorin ensin havaita liikettä ja vasta sen jälkeen liikesensori voi reagoida siihen, että liikettä ei enää ole.

Naputtelin liiketunnistimen käytöstä muutaman huomion, jotta ei taas puolen vuoden päästä tarvitse ihmetellä, että miten se liiketunnistin nyt toimiikaan?

Liiketunnistimen toimintaan liittyvät asetukset

Käydään läpi muutama liiketunnistimeen liittyvä asetus ja miten ne vaikuttavat liiketunnistimen toimintaan.

Liiketunnistimen omat asetukset

Kuva: Liiketunnistimen ”On activity” asetukset iConnectHue appissa

wc_sensor_onactivity

”On activity”

 • mitä tapahtuu, kun liiketunnistin havaitsee liikettä
 • tyypillisesti määritellään ”action”joka esimerkiksi laittaa yksittäisen valon tai ryhmän valoja päälle tai käynnistää niihin valaistusskenaarion
 • Lisäksi voi määritellä erilaisia ajanjaksoja, joiden jokaisen sisällä on erilainen ”action” Ylläolevassa esimerkissä klo 06:00-23:00 syttyy vessaan kirkkaammat valot kuin klo 23:00-06:00
 • ”On activity” asetuksen ”action” voi olla myös tyhjä
  • eli ei tehdä mitään jos havaitaan liikettä
  • mutta tehdään jotain ”On inactivity” -asetuksien mukaisesti, jos ei havaita liikettä
  • Eli tällä tavalla voi saada ”On inactivity” -asetuksen Inactivity actions” -toiminnot käyntiin ja esim sammuttamaan automaattisesti valot tietyn ajan kuluttua
  • Mutta tällöin valot pitää aina laittaa manuaalisesti päälle
  • Ei välttämättä kovin käyttökelpoinen skenaario

Kuva: Liiketunnistimen ”On inactivity” asetukset iConnectHue appissa

wc_sensor_onainctivity

”On inactivity”

 • mitä tapahtuu, kun liiketunnistin ei enää havaitse liikettä
 • määritellään ensin ajanjakso ”waiting time”jos tämän ajanjakson sisällä ei ole havaittu liikettä
  • laukeaa liiketunnistimen ”On inactivity” -asetuksen Inactivity action”
  • Jos liiketunnistin havaitsee liikettä, ”waiting time” palaa alkuperäiseen asetettuun aikaan ja lähtee uudestaan laskemaan kohti nollaa
 • tyypillisesti määritellään Inactivity action”joka esimerkiksi ottaa yksittäisen valon tai ryhmä valoja pois päältä
 • Huomioi, että ”waiting time” -laskuri ei lähde käyntiin
  • ellei ensin ole havaittu liikettä
  • ja
  • ajettu ”On activity” -asetuksen ”action” -toimintoja
  • Liiketunnistinta ei siis voi käyttää passiivisena ”fail-safe” kytkimenä, joka perustuu pelkästään siihen, että tilassa ei ole havaittu liikettä ja joka tällöin sammuttaisi valot. Aina ennen ”On Inactivity” toimintaa on pitänyt olla ”On Activity” toimintaa, eli liikentunnistimen on pitänyt havaita liikettä.

Kuva: Liiketunnistimen ”On activity”:n lisäasetus ”Only react if groups are off” iConnectHue appissa

wc_sensor_groups_off

”Only react if groups are off”

 • ”On activity” osuuden lisäasetus
  • jolla voidaan estää liiketunnistimen ”On activity” osuuden toiminta
   • jos kohteena olevat yksittäiset valot tai ryhmä valoja on jo valmiiksi päällä
  • Tämä asetus käynnistää ”waiting time” –laskurin vain, jos valot ovat pois päältä ja ne sytytetään ”On activity” -asetuksen ”action” -toiminnalla
  • Jos ”Only react if groups are off” -lisäasetus on päällä ja liiketunnistin ensin käynnistää valot automaattisesti ja sen jälkeen laittaa manuaalisesti toisen valaistusskenaarion päälle, niin koska ”On activity” -asetuksen ”action” on juuri ajettu,  lähtee ”waiting time” –laskuri käyntiin ja ajan kuluttua valot sammutetaan kun tilassa ei enää havaita liikettä. Tämän takia on hyvä laittaa skenaarion valojen sytystysrutiineihin ”Cancel inactivity of XXX sensor”-action, jotta liikesensori ei turhaan sammuta valoja, jos vaikka haluaatämän valaistuskenaarion aikana esim katsoa tv:tä ja ei liiku tarpeeksi, jotta liikesensori havaitsisi liikettä.
  • Jos ”Only react if groups are off” -lisäasetus on päällä ja käynnistää ensin valot manuaalisesti, niin ei ”waiting time” –laskuri lähde käyntiin vaikka kävisi tämän jälkeen liiketunnistimen tunnistus alueella. Valoja ei sammuteta automaattisesti liiketunnistimen toimesta
   • Eli tässä tapauksessa ”Cancel inactivity of XXX sensor”-action valojen sytytysruutiinissa ei varsinaisesti tee mitään, mutta siitä ei toisaalta ole haittaakaan. Jos ””Cancel inactivity of XXX sensor”-action on käytössä, valojen sytytysjärjestyksellä ei ole väliä ja liikesensori ei vaikuta manuaalisesti sytytettyihin valoihin, vaan ne pitää aina sammuttaa myös manuaalisesti.

Muut asetukset

Kuva: ”Cancel inactivity of XXX sensor”-action osana valojen sytytysrutiinia iConnectHue appissa

cancel_inactivity_1

Kuva: ”Cancel inactivity of XXX sensor” -actionin kuvaus iConnectHue appissa

cancel_inactivity_2

”Cancel inactivity of XXX sensor”

 • ”Cancel inactivity of XXX sensor” action on tarkoitettu käytettäväksi tilanteessa, jossa liiketunnistimen ”On activity” toiminta on estetty liiketunnistimen ”Only react if groups are off” -lisäasetuksella. Kun käytössä on yhtä aikaa ”Only react if groups are off” ja ”Cancel inactivity of XXX sensor” saadaan estettyä liiketunnistimen sekä ”On activity” ja ”On inactivity” -toiminnot tilanteessa, jossa valot on sytytetty muulla tavalla ja ei haluta liiketunnistimen puuttuvan tilanteeseen.

Toisella metodilla sytytettyjen valojen sammutus Hue liikesensorilla

Jos laittaa valot päälle himmenninkytkimellä tai Hue / iConnectHue -appilla, ilman että käy liiketunnistimen havaintoalueella, niin liiketunnistin EI sammuta valoja, vaikka tilassa ei ole havaittu liikettä vähään aikaan.

”On inactivity” laskurin käynnistyminen toisella metodilla sytytettyjen valojen kanssa

”On inactivity” ”waiting time” -laskuri ei käynnisty tilanteissa, jossa valot on sytytetty jollain muulla tavalla kuin itse liiketunnistimella. Tämän seurauksena valot eivät sammu määritellyn ”On inactivity” ”waiting time” kuluttua.

Liiketunnistimen pitää ensin havaita liikettä eli pitää käydä liikesensorin havaintoalueella, jotta ”On inactivity” ”waiting time” -laskuri lähtee käyntiin ja valot tulevat sammutetuksi määritellyn ajan jälkeen, kun liikettä ei enää havaita, ellei tätä ole estetty käynnistämällä toinen valoskenaario, jossa on mukana ”Cancel inactivity of XXX sensor” -toiminto.

”Only react if groups are off” -asetus toisella metodilla sytytettyjen valojen kanssa

Jos valot sytytetään ensin jollain muulla tavalla ja iConnectHue appin liiketunnistimen -lisäasetus ”Only react if groups are off” on päällä, niin edes käynti liiketunnistimen havaintoalueella ei riitä laukaisemaan ”On inactivity” ”waiting time” -laskurin käynnistymistä ja muulla tavalla sytytettyjen valojen sammutusta.

Jos laittaa tämän asetuksen pois päältä ja käy liiketunnistimen havaintoalueella, niin valot sammuvat määritellyn ajan kuluttua siitä kun liikettä ei enää havaita.

Liiketunnistimen seuranta ei ole reaaliaikaista

Kun testaa liiketunnistimeen liittyviä toimintoja, kannattaa huomioida, että liiketunnistimen tilojen seuranta ei ole reaaliaikaista. Liiketunnistimen tilaa ”pollataan” muutaman kerran minuutissa ja nopeat muutokset eivät välttämättä rekisteröidy tai liikesensori ei kykene reagoimaan välittömästi uudelleen edellisen toiminnan jälkeen.

Tämän seurauksena lyhyet alle 1 minuutin ”waiting time” asetukset voivat välillä toimia väärin.

Tämän voi myös huomata esimerkiksi siten, että kun liikesensori sammuttaa valot, niin jos menee heti tämän jälkeen tilaan, niin liikesensori välttämättä havaitse tätä liikettä ja valot jäävät pimeäksi.

Hue Liiketunnistin & Apple Homekit

Jos haluaa käyttää liiketunnistinta passiivisena ”fail-safe” -katkaisimena, joka sammuttaa valot pelkän ”On inactivity” toiminnan perusteella, niin se voi olla mahdollista liittämällä Hue valot/liiketunnistimet Apple Homekit:n kontrolloinnin piiriin. Lisäksi käyttöön tarvitaan kolmannen osapuolen tekemä ”Home+ 4”  -applikaatio.

En ole itse tätä vielä testannut, löysin Reddit-palvelusta keskustelun, jossa käsiteltiin Hue liiketunnistimien käyttöä ”Apple Homekit + Home+ 4” -sovelluksien avulla.

Only funky thing is the ”No motion” set up to turn off the lights. You have to set it like this:

IF no motion detected -> UNDER CONDITION THAT lights are already on -> THEN Turn lights on (just on, no brightness or color so that way they’ll just stay at whatever they were already at -> THEN undo after XX minutes.”

Eli jos valot on jo päällä ja halutaan liikesensorin sammuttavan ne, kun ei enää havaita liikettä, pitää käytännössä pitää laittaa valot päälle (liikesensorin?) toiminnalla, jotta ”On inactivity” ”waiting time” -laskuri lähtee käyntiin. Eli tehdään käytännössä sama kuin tultaisiin liiketunnistimen havaintoalueelle ja se ajaisi omat ”On activity” toiminnot, jonka jälkeen ”On inactivity” ”waiting time” -laskuri on käynnissä.

Johtopäätös

Pääsääntöisesti Hue liiketunnistin osaa sammuttaa vain valot, jotka se on itse sytyttänyt.

Liiketunnistin osaa sammuttaa muulla tavalla sytytetyt valot, vain jos liiketunnistimen havaintoalueella käydään valojen sytyttämisen jälkeen.

Jos valot on sytytetty muuten kuin liiketunnistimen toimesta ja iConnectHue:n asetus ”Only react if groups are off” on päällä, edes käynti liiketunnistimen havaintoalueella ei riitä laukaisemaan sytytettyjen valojen sammuttamista liiketunnistimen ”On inactivity” -rutiinilla.

Jos valot on sytytetty ensin liiketunnistimen toimesta ja sen jälkeen käynnistää toisen valaistusskenaarion, niin liiketunnistin sammuttaa myös tämän toisen skenaarion, jos sen sytytysrutiineissa ei ole käytetty ””Cancel inactivity of XXX sensor” -toimintoa.

Itsellä oli alunperin toiveena toteuttaa vaatehuoneessa seuraavaa:

 • Että valot menee päälle liiketunnistimella tai ne voi laittaa päälle manuaalisesti applikaatiosta / kytkimestä
  • Vaatehuoneessa oleva Ikean valaisin menee välillä outoon tilaan ja syttyy himmeämpänä kuin normaalisti ja tässä tilanteessa on kätevää, kun voi valita dimmer-älykatkaisimesta oikean valon värin ja kirkkauden
 • kun ei enää havaita liikettä, liiketunnistin aina sammuttaisi valot tietyn ajan kuluttua,  riippumatta siitä miten valot on laitettu päälle ja vaikka ei ole käyty liiketunnistimen tunnistusalueella.
 • Tätä ei siis pysty toteuttamaan, ainakaan pelkästään iConnectHue tai Hue -applikaatiota käyttämällä
 • Jos pudottaa vaatimuslistalta ”vaikka ei ole käyty liiketunnistimen tunnistusalueella” -vaatimuksen homman niin pitäisi toimia, pitääpä kokeilla…

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s